Erkeklerde ergenlik döneminde geçici olarak görülebilen göğüslerde şişme ve doluluk bazı nedenlerle kalıcı hale gelirse” jinekomasti” adını verdiğimiz kadınsı göğüs oluşumuna neden olur. Çok ender konu edilse de aslında oldukça sık rastlanan bir durumdur.
Bu tür bir problemi olan erkekler, daha bol gömlekleri tercih eder, plaja gitmek istemez, öne eğilerek durumu gizlemeye çalışırlar. Psikososyal sorunlar baş gösterebilir Çeşitli ilaçlar, hormonal veya tümöral problemlerden kaynaklananlar olsa da hastaların önemli bir kısmında kadınsı göğüsün nedeni belli değildir. Ancak mutlaka ayırıcı tanı için gerekli tetkikler yapılmalıdır.
Jinekomasti’li erkeklerde, memedeki yağ ve bezeli dokuların alınarak memelerin küçültülüp normal erkek memesi şekline dönüştürülmesi mümkündür. Yağların memeden uzaklaştırılması liposuction ile mümkün olmaktadır. Liposuction sonrası hala kalmış doku varsa bunun meme başı çevresinden yapılacak yarım daire şeklindeki bir kesi yardımı ile cerrahi olarak uzaklaştırılması gerekir.
İleri olgularda deri sarkıklıkları da görüldüğü için deriden de bir miktar çıkartılması gerekebilir. Genellikle liposuction %90 olguda yeterli olmakta diğer yöntemlere daha az ihtiyaç duyulmaktadır.
Cerrahi girişim, genel anestezi altında 1-1.5 saat kadar sürer. Hasta aynı gün taburcu edilir. Ameliyattan sonra dört hafta kadar yelek şeklinde arkadan kapanan bir korse uygulanır. Genellikle hastanın bu ameliyattan kaynaklı fazlaca bir şikayeti olmaz. Çok hafif ağrı, kızarıklık, morluk görülebilir ama ciddi sorun oluşturmaz.
Cerrahi olarak doku çıkarılması gereken olgularda iki-üç gün kadar dren kullanılması gerekebilir. Ameliyattan sonra bir ay kadar göğüs bölgesini ilgilendiren spor aktivitelerinden uzak durulması gerekir. Yine buhar banyosu, suna gibi ödem yaratacak aktiviteler bu süre içinde yapılmaz. Geç dönemde bazen memede uyuşukluk, iki taraf arasında minimal asimetri gibi şikayetler görülebilir ama bunlar tolere edilebilir düzeyde kalacak ölçüde olurlar.