bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Dolgu

Yaşlanma, güneşin olumsuz etkileri, günlük stresler, sigara gibi nedenlerle deride ve deri altında doğal olarak bulunan hyalüronik asit yoğunluğu azalır. Kollajen ve elastin lifleri deforme olur. Bu durum derinin eski elastikiyetini, hacmini ve gerginliğini koruyamamasına neden olur.  Dolgu yüz kıvrımlarındaki çökme ve derinleşmelerin, yüzde oluşan çizgileri ve kırışıklıkların, altını doldurarak bunların yok olması veya daha az belirgin hale gelmesi için sentetik olarak geliştirilmiş şeffaf jel kıvamında hayvansal madde içermeyen hyaluronik asit veya Ca hidroksiapatit türevleridir. Hayvansal olmaması alerji ihtimalini azaltmak ve olası bulaşıcı hastalıkları önleyebilmek içindir.

Dolgu Hangi Yaşlarda Yapılır?

Dolgu maddesi enjeksiyonu minimal invaziv estetik uygulamaları arasında yer almaktadır. Kırışıklıkları giderme amaçlı uygulamalar genellikle 30’lu yaşlardan itibaren yapılmakla birlikte, kontur bozukluklarını gidermek amaçlı uygulamalar 20’li yaşların ortasından itibaren yapılabilir.

Nerelere Uygulanır?

Kalın ve dolgun görünüm sağlanmak için dudaklara, ince çizgiler ve derin kırışıklıkların tedavisi için yüzün pek çok bölgesine, boyun kırışıklıklarının azaltılması ve dekolte çizgilerinin giderilmesi için boyun ve göğüs duvarının üst tarafına, el sırtındaki kırışıklıkların giderilmesi ve daha genç bir görünüm sağlamak için ellere dolgu maddesi uygulanabilir. Burun kanatlarının yanından dudak kenarlarına doğru uzanan bölgeye ‘Nazolabial bölge’ adı verilmektedir. Yüzdeki sarkmaya bağlı olarak en çabuk çöken ve kırışıklık görülen bölge burasıdır, dolayısı ile dolgu maddeleri de en çok nazolabial bölgeye yapılmaktadır.

Yan Etki Yapar mı?

Hayvansal madde içermeyen hyalüronik asit türevleri vücutta zaten bulunan maddelerdir ve ağırlığının yaklaşık 100 katı kadar su çekerek dolgunluk sağlamaktadır, ayrışabilen bir ürün olduğu için zamanla vücudu terk etmekte ve herhangi bir yan etki bırakmamakta ve insan sağlığına herhangi bir zararı olmamaktadır. Yine Kalsiyum Hidroksiapatit ana maddesi içeren dolgu maddeleri de; vücutta uygun yerlere ve uygun derinlikte enjekte edildiğinde sağlığa zararlı değildir ve biraz daha uzun süreli dolgunluk etkisi yaratmaktadır.

Nasıl Yapılır ?

Dolgu maddeleri, ince iğneli enjektörler içinde satışa sunulur. Doğrudan kendi enjektörleri ile kıvrım, kırışıklık veya çizgilerin içine enjekte edilerek, oluşan hacim kaybının giderilmesine, çizgilerin yok edilmesine yardımcı olurlar. Uygulama yaklaşık olarak 20-30 dakika sürer. Uygulamadan 30-40 dakika önce derinin krem ile uyuşturulması ile iğneden kaynaklanabilecek ağrılar azaltabilir. Ayrıca ağız içinden yapılan bölgesel uyuşturucu iğneler ile özellikle üst dudak ve “nazolabial bölge” adını verdiğimiz burun-dudak çizgileri hissizleştirilebilir.

Uygulama Sonrası Neler Görülebilir?

Uygulamadan sonra hafif kızarıklık ve morluklar görülebilir. Makyaj ile bunlar kapatılabilir. Günlük hayatı etkilemez.  >Dolgu maddesi enjeksiyonu yaptırmayı düşünen kişiler kesinlikle aspirin ve benzeri ilaçları kullanmamalıdır. Eğer kullanıyorsa 1 hafta öncesinden aspirini kesmeli, uygulama yapıldıktan sonra da birkaç gün kullanmamalıdır. Çünkü aspirin kanı sulandırıcı etkisi nedeniyle uygulama yapılan yerlerde morlukların oluşmasına ve artmasına neden olabilir.  >Hayvansal içerikli ve silikon içerikli dolgu maddelerinin kalıcılığı daha uzun süreli olabilir. Ancak bu maddeler alerjiye, kist ve granülom (sert kitle) oluşumuna neden olabilir, doğal görünümü bozabilirler. Bu nedenle karar verirken dikkatli davranmak gerekmektedir.

Dolgu Ne Kadar Dayanır?

Uygulama yapılan bölgeye göre değişmekle birlikte Hyalüronik asit türevleri yaklaşık 8 ila 12 aya kadar kalıcı olabilmektedir. Kalsiyum hidroksiapatit türevleri ise uygulandığı bölgede etkisini  18 aya kadar koruyabilmekte ancak spesifik bölgelere uygulanabilmektedir.  >İlk 2 gün bol miktarda su içilirse özellikle hyalüronik asit içeren dolgular su çekerek etkisini daha iyi göstermektedir.